Welcome to the official web portal of Municipality of Kotor
Kotorska  vaterpolo ekipa boravila u pobratimskom gradu Santa Barbari

Kotorska vaterpolo ekipa boravila u pobratimskom gradu Santa Barbari

6/30/16

Vaterpolo ekipa Opštine Kotor boravila je u Santa Barbari od 20.06. do 28.06.2016. godine na poziv Komiteta pobratimskih gradova Santa Barbara – Kotor. Uzvratna posjeta je rezultat višegodišnje razmjene sportskih iskustava između dva pobratimljena grada. Ovo je bila prva posjeta kotorske ekipe Santa Barbari. Vatrepolo ekipa naših prijatelja iz Kalifornije je boravila u Kotoru u više navrata od potpisivanja Povelje o bratimljenju i saradnji 2009.godine, te je ujedno i najavila dolazak u naš grad za ljeto 2017.godine.

Obavještenje  za građane

Obavještenje za građane

6/30/16

Opština Kotor sprovodi aktivnosti na projektu unapređenja stanja parkiranja na području Kotora. U tom cilju u ponedeljak 4. jula i u utorak 5. jula biće obavljana istraživanja karakteristika parkiranja na ulicama i parkiralištima, na području opštine Kotor. Molimo Vas da ukoliko se nađete na nekoj od lokacija, na kojima se obavlja istraživanje i budete zamoljeni od strane anketera, uzmete učešće u istraživanju.

BOGAT  PROGRAM VIII MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTORART

BOGAT PROGRAM VIII MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTORART

6/28/16

VIII Međunarodni festival KotorArt biće svečano otvoren 1. jula, tradicionalnom simboličkom predajom ključeva grada Kotora djeci, i izvođenjem predstave Papirni svijet Mimiričiteatra iz Ukrajine, čime će otpočeti i XXIV Kotorski festival pozorišta za djecu. Do 17. avgusta u okviru KotorArt-a nastupiće preko hiljadu umjetnika, izvođača i predavača, kroz šest programskih segmenata: KotorArt Festival klapa Perast, KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorArt PremijereKotorArt KotorAPSS, KotorArt Don Brankove dane muzike, KotorArt Pjacu od filozofaNa 30 lokacija u Kotoru, Perastu, Herceg Novom i Tivtu biće izvedeno preko 250programa, sa učesnicima iz 23 zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Rusija, Španija, Austrija, Letonija, Meksiko, Mađarska, Poljska, Gvatemala, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Holandija, SAD, Slovenija, Švajcarska, Velika Britanija, Kosovo, Ukrajina, Turska, Kina, Italija, Švedska).

POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU GLAVNOG  PROJEKTA ŽIČARE

POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU GLAVNOG PROJEKTA ŽIČARE

6/23/16

Nakon uspješno završenog javnog tendera za izbor najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud i izvršni direktor firme Arti Future DSD Tivat Marko Gal svečano su danas u crkvi Svetog Pavla potpisali ugovor za izradu glavnog projekta žičare.

 

Nakon uspješno završenog javnog tendera za izbor najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud i izvršni direktor firme Arti Future DSD Tivat Marko Gal svečano su danas u crkvi Svetog Duha potpisali ugovor za izradu glavnog projekta žičare.

Realizacijom ovog projekta Uneskov Kotor i Crna Gora otkriće javnosti još jedan skriveni dragulj – nevjerovatnu ljepotu, spoj mora i planine gdje se u vremenskom intervalu od samo nekoliko minuta pruža nezaboravno iskustvo od morske vreline i žamora do savršenog mira i svježine zaleđa kotorskih zidina sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na kotorski zaliv” – kazao je pozdravljajući prisutne predsjednik Opštien Kotor dr Aleksandar Stjepčević.

Čast mi je što se saradnja naše dvije zemlje kroz pomenuti projekat upotpunjuje u godini kada se obilježava dvadeset pet godina nezavisnosti Slovenije i deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore” – kazao je ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Njegova ekselencija Mitja Močnik. On je siguran da je Crna Gora našla pouzdanog partnera u slovenačkoj firmi Arti Future – Umjetnost budućnosti – Međunarodni institut za životnu sredinu hočko pohorje. “ O tome govore značajne reference koje su zaslužili u regionu ali i drugim državama” – kaže Močnik.

Ovo je prema mom mišljenju, nakon preseljenja industrije u grbaljsku privrednu zonu i izgradnje tunela najznačajnija investicija na području kotorske opštine” – kazao je direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Ivo Magud. On podsjeća da se radi o objektu turističke infrastrukture te da je ovo idealna prilika da se pristupi valorizaciji najznačajnijeg i najvrjednijeg dijela naše opštine kada govorimo o kulturno istorisjkom nasljeđu. On navodi da je rok za završetak projekta četiri mjeseca. “Uporedo sa rokom završetka projekta i pribavljanjem potrebne dokumentacije – građevinske dozvole, radićemo na odabiru modela finansiranja. Vidjećemo da li ćemo se odlučiti za privatno javno partnerstvo ili za nešto drugo. Sve opcije su moguće ali je sigurno suština cijele priče namjera da ova dobra zamisao i ideja ne ostane mrtvo slovo na papiru već da se pretvori u lijepu stvarnost”, zaključio je Magud.

Žičara će prema našem idejnom rješenju imati visinsku razliku oko 235 metara, biće dužine od prilike 400 do 450 metara, zavisno od pozicije gornje postave i od uslova koje će postaviti Unesko“, kazao je izvršni direktor firme Arti Future DSD koja posluje iz Tivta Marko Gal.

On navodi da je pozicija, uz poštovanje kriterijuma prema smjernicama Zavoda za zaštitu spomenika, takva da će žičara biti sakrivena iza zidina kako ne bi, objašnjava Gal, smetala pogledu na Stari grad.

Mi smo napravili idejno riješenje žičare i animacije etno sela, zidina na San Đovaniju i garažne kuće. Što se tiče ostalih projekata, obavezno uz gradnju žičare mora ići prilaz, parking i regulisanje saobraćaja u Kotoru. Sada kada smo potpisali glavni ugovor čekamo tehničke uslove na  osnovu kojih ćemo moći početi da projektujemo“, kaže Gal.

On navodi da će kapacitet žičare biti regulisan odnosno usklađen sa brzinom.

Brzina vožnje če biti od tri do šest metara po sekundi. Postrojenje ima dva grozda, tri kabine gore i tri dolje - koje će raditi po sistemu vage, dok će vrijeme vožnje biti tri do pet minuta. Kapacitet kabine ćemo projektovati između 10 i 15 putnika. Interes nam je da 600 ljudi do gornjeg dijela bedema bude prevezeno za jedan sat“, objašnjava Gal.

Direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara i članica žirija za odabir najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan mr Anastazija Miranović podsjetila je da je Kotor i ranije imao žičaru koja, dodaje, nije bila na istoj poziciji.

Kotor je svjetsko kulturno dobro i sa tih aspekata grad treba zaštititi i paziti kako bilo koja intervencija u prostoru ne bi ugrozila njegove  univerzalne vrijednosti. Kao članu žirija upravo mi je bila dodijeljena ta uloga - da posebno obratim pažnju na pomenuti segment. Naravno, kao istoričarka umjetnosti sam gledala taj estetski dio i mislim da smo našli pravo riješenje- da je pozicija i polazne i završne stranice upravo kao intervencija vrlo dobro uklopljena. Sve treba da prođe i određenu proceduru kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a sve skupa će unaprijediti kvalitet života u Kotoru, dok ćemo sa zaštitarskog aspekta itekako voditi računa da sve bude kako treba” , kazala je Miranović.

Podsjetimo, za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta žičare do tvrđave Sveti Ivan Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je za ovu godinu opredijelila 400.000 eura. Projektant je izabran konkursom u skladu sa smjernicama Uprave za javne nabavke.

 

 

STRUČNA SLUŽBA PREDSJEDNIKA OPŠTINE KOTOR

KABINET PREDSJEDNIKA

CRNOGORCI  USPJEŠNI NA IGRAMA MLADIH U ANKONI

CRNOGORCI USPJEŠNI NA IGRAMA MLADIH U ANKONI

6/22/16

Opština Kotor, ovogodišnji crnogorski grad lider, zajedno sa Opštinama Bar i Ulcinj i Prijestonicom Cetinje učestvovala je na drugim Igrama mladih u Jadransko jonskom makroregionu u Ankoni.

Na Igrama mladih u Ankoni koje su održane od 15. do 18. juna predstavnici Crne Gore ostvarili su zapažene rezultate u veoma jakoj konkurenciji osam zemalja. Crnogorski košarkaši osvojili su zlatnu medalju, naš teniser je osvojio zlatnu i srebrnu medalju, atletičarka u bacanju kugle zlato, košakašice i rukometaši bronzanu medalju. Atletičari su u generalnom plasmanu zauzeli drugo mjesto, dok su odbojkašice bile četvrte na turniru, a fudbaleri peti.

Drugi nastavak  41. Skupstine Opstine

Drugi nastavak 41. Skupstine Opstine

6/21/16

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će se nastavak XLI sjednice Skupštine Opštine Kotor  održati 24. 06. 2016. godine (petak) sa početkom u  09,00 sati, u sali za sjednice Skupštine, Palata Bizanti, Stari grad.

S poštovanjem,

  

Predsjednik,

Nikola Bukilica, s. r.

PRIJEM  KOTORSKIH LUČONOŠA

PRIJEM KOTORSKIH LUČONOŠA

6/20/16

Predsjednik Opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević, primio je danas učenike osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na teritoriji kotorske opštine. Najboljim učenicima uručio diplome i poklone, i istakao kako je uvjeren da su upravo oni budućnost našeg grada. Ovom prilikom predsjednik je istakao zadovoljstvo generacijom ovogodišnjih lučonoša zbog njihove brojnosti. Svim učenicima je poručio da su oni ponos svojih porodica, a potom i našeg grada.

Nastavak 41. Sjednice SO Kotor

Nastavak 41. Sjednice SO Kotor

6/20/16

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će se nastavak XLI sjednice Skupštine Opštine Kotor održati 21.06.2016. godine (utorak) sa početkom u 09,00 sati, u sali za sjednice Skupštine, Palata Bizanti, Stari grad.

S poštovanjem,

Predsjednik, 
Nikola Bukilica, s. r. 

Mladi  vaterpolisti Kotora putuju u Santa Barbaru

Mladi vaterpolisti Kotora putuju u Santa Barbaru

6/17/16

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević primio je danas mladu vaterpolo ekipu grada Kotora, koja će uzvratiti posjetu vaterpolistima pobratimljenog grada Santa Barbara-SAD u periodu od 20. do 27. juna 2016. godine.

Bend  "Wilco" na ovogodišnjem "SeaRock" festivalu u Kotoru

Bend "Wilco" na ovogodišnjem "SeaRock" festivalu u Kotoru

6/17/16

Danas je u Crkvi sv. Pavla u Kotoru održana konferencija za medije povodom ovofodišnjeg SeaRock festivala, na kojem će nastupiti poznati američki bend "Wilco".