Dobrodošli na zvanični web portal Opštine Kotor
Projekat  “Pomoć solarne rasvjete u Crnoj Gori”

Projekat “Pomoć solarne rasvjete u Crnoj Gori”

16.12.14.

U Opštini Kotor danas su boravili tehnički inženjer kompanije Chinalight Solar Co.Ltd. Liu Hui i direktor kompanije R&D Central Duan Ye. Na radnom sastanku sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Stjepčevićem razmotreni su detalji koji prethode početku realizacije značajnog projekta “Pomoć solarne rasvjete u Crnoj Gori”, na području kotorske opštine.
Realizacijom Sporazuma Vlade NR Kine i Vlade Crne Gore, kroz projekat solarne rasvjete, opštinama Kotor i Cetinje NR Kina je obezbijedila opremanje javne rasvjete opremom baziranom na solarnoj tehnologiji, na gradskim i prigradskim područjima. Osim projektovanja i građevinske operative, projektom će biti obezbijeđen i materijal (oprema i sirovine), te slanje potrebnog tehničkog osoblja. Kompanija Chinalight Solar Co. Ltd. izabrana je od strane kineske Vlade kao izvođač projekta koji će se realzovati u Opštini Kotor i Prijestonici Cetinje. Projekat predstavlja donaciju – nepovratnu pomoć NR Kine Crnoj Gori.

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

15.12.14.

U Kotoru je u 83. godini preminuo Vuko Radulović, dugogodišnji istaknuti društveno politički radnik i funkcioner. Nakon dugogodišnje karijere prosvjetnog radnika bio je direktor OŠ Njegoš u Kotoru, predsjednik Opštinske konferencije SSRN, kasnije predsjednik Opštine Kotor (1983 – 1985), pa narodni poslanik i potpresjednik Skupštine Crne Gore.
Sahrana Vuka Radulovića je danas u 14.30 sati na mjesnom groblju u Morinju.

Kotoru predsjedništvo u Forumu Jadransko - Jonskih gradova

Kotoru predsjedništvo u Forumu Jadransko - Jonskih gradova

13.12.14.

U Peskari je juče i danas održana XVI plenarna sjednica Foruma Jadranskih i Jonskih gradova, sa temom 'Projekti i upravljanje Strategijom jadransko jonskog makroregiona i obaveze gradova članova Foruma'.
Na sjednici je odlučeno da se predsjedništvo nad ovom prestižnom organizacijom nakon dvogodišnjeg potpredsjedavanja dodijeli Opštini Kotor, tako da će gradonačelnik Kotora Prim. dr Aleksandar Stjepčević u narednom periodu biti predsjednik Foruma.
Događaju su u ime Opštine Kotor prisustvovale koordinator kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju i projekt-koordinator Lena Pasinović.

Vrhunska sportistkinja Mirjana Martinović na prijemu kod gradonačelnika Stjepčevića

Vrhunska sportistkinja Mirjana Martinović na prijemu kod gradonačelnika Stjepčevića

12.12.14.

Predsjednik Opštine Kotor Prim. dr Aleksandar Stjepčević sa saradnicima primio je danas Mirjanu Martinović, višestruku prvakinju i dobitnicu brojnih priznanja u judou, jiu jitsu i drugim borilačkim vještinama.

Mirjana Martinović je do sada osvojila brojne medalje na međunarodnim takmičenjima i godinama je birana među najbolje sportiste Crne Gore. Za 16 godina bavljenja judoom, Mirjana je bila višestruki prvak Balkana i Jugoslavije, osvojila je brojna domaća i međunarodna takmičenja i učestvovala na Olimpijadi mladih 1997. u Lisabonu. Jiu jitsu sportom počela je da se bavi 2005. i iste godine četiri puta osvojila šampionsku titulu Balkana. Uslijedile su brojne šampionske titule, treće mjesto na Svjetskom kupu u Parizu, te 2008. titula šampiona svijeta, kada je i proglašena za najbolju sportistkinju Crne Gore.
Ove godine, Mirjana je kao članica jiu jitsu kluba „Soko“ iz Kotora, postala šampionka Crne Gore, visešampion otvorenog Balkanskog prvenstva i osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

 Održivo upravljanje zelenim otpadom

Održivo upravljanje zelenim otpadom

11.12.14.

U Sali palate Bizanti danas je održana završna panel diskusija u okviru Informativno-edukativne kampanje “Održivo upravljanje zelenim otpadom – kompostiranje”, koju finansira Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a realizuje Eko Centar DELFIN.
Od decembra 2013 godine do juna 2015 godine odvija se realizacija projekta ''Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom'' koji se finansira iz programa Inter – Municipal Development Grants Programme" 2011. (IPA), Component Support to Local Self Government Reform III Reference: Europaid/133-339/L/ACT/ME. Projekat realizuju komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve u saradnji sa NVO Eko Centar Delfin .
S obzirom da je to prvi projekat koji se odnosi na 100% reciklažu jedne vrste otpada u Crnoj Gori – kompostiranje zelenog otpada, Eko Centar je zaključio da je neophodno promovisati ovu ideju na širem području Crne Gore i obratio se Misiji OEBS-a u Crnoj Gori sa prijedlogom da ova međunarodna organizacija u okviru svog mandata promovisanja dobrog rukovođenja u sektoru životne sredine podrži informativno edukativnu kampanju, kroz projekat “Održivo upravljanje zelenim otpadom – kompostiranje”, za područje 6 primorskih opština.
Obraćajući se učesnicima završne panel-diskusije, predsjednik Opštine Prim. dr Aleksandar Stjepčević je naglasio:
- „Sa pozicije gradonačelnika Kotora, želim da ovom prilikom ukažem na značajnu ulogu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, koja pruža pomoć našoj zemlji u procesu reformi, kao i podršku evropskim integracijama Crne Gore. U proteklom periodu saradnja crnogorskih lokalnih uprava sa OEBS-om bila je izuzetno dobra i korisna. Uspješno je realizovan niz projekata značajnih za lokalne samouprave, posebno u oblasti razvoja lokalne demokratije, antiktorupcijske inicijative, kao i obuke službenika lokalne uprave. Sve to govori dovoljno o značaju Misije OEBS-a, koja se u našoj državi smatra jednom od najuspješnijih u okvirima te međunarodne organizacije“ – istakao je gradonačelnik Stjepčević.

Posjeta Protojereja Krivokapića

Posjeta Protojereja Krivokapića

4.12.14.

Pravoslavni arhijerejski namjesnik bokokotorski protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić juče je lično čestitao prim. dr Aleksandru Stjepčeviću, predsjedniku Opštine Kotor, izbor na funkciju gradonačelnika. Protojerej Krivokapić poželio je predsjedniku Stjepčeviću puno uspjeha u radu na toj odgovornoj funkciji.
Tokom razgovora u Sali Opštine, protojerej Krivokapić objasnio je svoje razloge, kao crkvenog velikodostojnika, zbog kojih on ne može prisustvovati tradicionalnim prijemima koje Opština organizuje povodom 21. novembra.
Tokom prijema bilo je riječi o mogućnostima zaštite pokretnog spomeničkog fonda u vlasništvu crkve, kao i o predlogu protojereja Krivokapića da delegacije koje borave u Kotoru, tokom obilaska grada posjećuju crkvu Svetog Luke (1195). Takođe, razgovarano je o blagu koje se čuva u crkvenoj riznici i koje će biti dostupno posjetiocima – građanima i turistima.

Javna rasprava povodom Nacrta odluke o Budžetu opštine Kotor 2015

Javna rasprava povodom Nacrta odluke o Budžetu opštine Kotor 2015

4.12.14.

PROGRAM JAVNE RASPRAVE

Predsjednik opštine Kotor je dana 02.12.2014. godine utvrdio:

- Nacrt Odluke o Budžetu opštine Kotor za 2015. godinu, sa Nacrtom Odluke o usvajanju Plana potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2015. god., a Skupština opštine Kotor je na sjednici održanoj dana 02.12.2014 utvrdila Nacrte sljedećih dokumenata:     

- Nacrt Izmjena i dopuna Programa uređenja prostora za 2014. godinu
- Nacrt Izmjena i dopuna Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotor za 2014 godinu
- Nacrt Programa uređenja prostora za 2015. godinu
- Nacrt Programa rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2015. godinu

Dan osoba sa invaliditetom – “Sporazum o saradnji”

Dan osoba sa invaliditetom – “Sporazum o saradnji”

3.12.14.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra - danas je potpisan Sporazum o saradnji između Opštine Kotor i nevladinih organizacija osoba sa invaliditetom.
Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević pozdravio je predstavnike nevladinih organizacija: “Od Vas očekujemo inpute u pravcu rješavanja Vaših problema, a zadovoljstvo mi je što danas potpisujemo Sporazum, koji će unaprijediti Vaš život u našem gradu“- istakao je Stjepčević.
Predstavnici osoba sa invaliditetom se nadaju nastavku saradnje sa Opštinom Kotor, koja je od uvijek bila na zavidnom nivou.
U Crnoj Gori živi oko 60 hiljada osoba s invaliditetom, dok ih je u svijetu oko šest stotina miliona.

Najbolji sportisti u 2014 godini

Najbolji sportisti u 2014 godini

2.12.14.

Tradicionalno proglašavanje najboljih sportista u opštini Kotor za 2014. godinu održaće se u palati Bizanti 29. decembra u 19 sati. Odabir će obaviti Komisija za sport Opštine Kotor i Sekcija sportskih novinara opštine Kotor.
Prijedlozi za: najboljeg sportistu godine, najbolji sportski kolektiv godine, najuspješnijeg sportskog radnika, najperspektivnijeg mladog sportistu Kotora u 2014, mogu se dostaviti u pisanoj formi sa obrazloženjem Sekretarijatu za kulturu,sport i društvene djelatnosti do 15.decembra 2014.godine.

Održana prezentacija Instituta za biologiju mora iz Kotora sa kompanijom Jugopetrol

Održana prezentacija Instituta za biologiju mora iz Kotora sa kompanijom Jugopetrol

2.12.14.

Institut za biologiju mora iz Kotora i Jugopetrol AD Kotor, član Hellenic Petroleum Grupacije, održali prezentaciju realizovanog projekta “Nastavak istraživanja morskih pećina i staništa za morske medvedice (rt Platamuni - rt Voluica)”, u Sali Instituta za biologiju mora.

Na prezentaciji govorili:

- Dr. Mirko Đurović, Direktor Instituta za biologiju mora Kotor

- Dr. Vesna Mačić, Naučni saradnik u Institutu za biologiju mora Kotor

- Ioannis Geroulanos, Izvršni direktor Jugopetrola AD Kotor

U Crnoj Gori još uvijek zvanično nema zaštićenog područja u moru (ZPM). Ministarstvo održivog razvoja i turizma planira da zaštiti područje okoline ostrva Katič kod Petrovca i od rta Platamuni do rta Žukovac, što je iziskivalo detaljno izučavanje područja i ustanovljavanje prisustva važnih staništa i vrsta kako bi se obezbijedila njihova dalja zaštita prema domaćoj i EU legislativi.