Dobrodošli na zvanični web portal Opštine Kotor
Prijem kotorskih mažoretki

Prijem kotorskih mažoretki

22.9.14.

Predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović danas je primila mažoretke kotorske "Fešte", koje su postigle zavidan uspjeh na 16. Evropskom prvenstvu mažoretki u rumunskom gradu Targoviste. Na prvenstvu je učestvovalo 3.176 registrovanih takmičarki, iz 13 zemalja Evrope, a naše najbolje mažoretke su osvojile tri zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Drugo takmičenje mladih fotografa gradova svjetske baštine

Drugo takmičenje mladih fotografa gradova svjetske baštine

17.9.14.

Sekretarijat za kulturu sport i društvene djelatnosti Vas obavještava da se organizuje drugo takmičenje mladih fotografa gradova svjetske baštine 2014, u okviru Akcionog plana za 2014.godinu koji je  sastavio  Regionalni sekretarijat za Južnu Evropu i Mediteran OWHC,u skladu sa sporazumom koji je usvojen 22.novembra na Regionalnoj konferenciji koja se održala u OAXACA, Meksiku.

Takmičenje je otvoreno za ,mlade ljude između 10 i  16  godina koji su stanovnici ili posjetioci u gradovima članovima Regionalnog sekretarijata za Južnu Evropu i Mediteran: Ejmiatsin, Beč, Mostar, Quebec, Cidade Velha, Bordeaux, Le Havre, Lyon , Nancy, provins, Strasbourg, Tel Aviv Yaffo, Kotor, Angra Do Heroismo, Elvas, Evora, Guimarães, Porto, Sintra, Alcala de Henares, Aranjuez, Baeza, Cáceres, Córdoba, Granada, Eivissa / Ibiza, Oviedo, Santiago de Compostela , Segovia, a Ubeda i Vatikan ( Vatikan kao član posmatrač). Preporučuje se da gradovi članovi ovog Regionalnog sekretarijata stimulišu učešće mladih građana.

PROJEKAT “BEZBJEDNOST DJECE U SAOBRAĆAJU”

PROJEKAT “BEZBJEDNOST DJECE U SAOBRAĆAJU”

12.9.14.

Opština Kotor se uključila u realizaciju projekta “Bezbjednost djece u saobraćaju” čiji je inicijator Misija OEBS-a u Crnoj Gori i pružila podršku aktivnostima planiranim u okviru projekta. U okviru ovih aktivnosti Savez vozača Crne Gore u saradnji sa Upravom policije i uz podršku OEBS-a održao je prvi saobraćajni čas za sve učenike prvih razreda osnovnih škola u Opštini Kotor. Prvacima su uručeni posebni paketići koje čine saobraćajni bukvar, fluoroscentni prsluk i narukvica, a za paketiće je sredstva obezbijedila Opština Kotor.

U cilju podizanja svijesti o bezbjednosti djece u saobraćaju NVO Alfa Centar će 14.septembra 2014.godine sa početkom u 10 časova na parkingu Osnovne škole “Njegoš” organizovati “Veliki saobraćajni čas”.U sklopu časa će biti zabavno-edukativni program, mini kviz znanja, kao i likovno takmičenje na temu Saobraćaj u mom gradu”.
Na kraju časa će se osnovci i građani upoznati sa specijalnim vozilima Policije, Vojske i Službe zaštite i spasavanja .

Njemačka delegacija u  posjeti Kotoru

Njemačka delegacija u posjeti Kotoru

11.9.14.

Privredna delegacija njemačke pokrajine Baden Virtenberg predvođena g-dinom Peter Friedrichom, ministrom za pitanje Evropske Unije i vanjske poslova, u okviru dvodnevnog boravka u Crnoj Gori, posjetila je Kotor i sastala se sa Marijom Ćatović, predsjednicom Opštine Kotor.Tokom radnog dijela posjete razmatrane su mogućnosti ostvarivanja saradnje i realizacije projekata, posebno iz oblasti turizma, pomorstva i obrazovanja.
Zaključeno je da postoje brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu , ali da je povezivanje i obrazovanje mladih od posebnog značaja. Gosti su takođe pokazali interesovanje za razvoj malih i srednjih preduzeća kao i porodičnog biznisa, sa akcentom na žensko preduzetništvo.
Nakon radnog sastanka delegacija je obišla stari grad i upoznala se sa kulturno istorijskim znamenitostima Kotora.

Forum gradonačelnika gradova puta svile

Forum gradonačelnika gradova puta svile

10.9.14.

Opština Kotor, kao jedna od članica Foruma gradonačelnika gradova puta svile, odazvala se pozivu oraganizatora i učestvovala na devetom po redu Forumu održanom u Urumqi - Kina od 4. do 6. septembra. Predstavnica Opštine Kotor Lena Pasinović, savjetnik za međunarodnu saradnju i protokol imala je priliku da prati ovaj događaj, koji je imao za temu Zagovaranje duha pua svile i stavranje prosperitetnije ekonomske saradnje između članica. Ciljevi skupa su upravo bili jačanje i promocija saradnje na polju kulture, turizma, ekonomije, a koji uključuju kako državne institucije tako i nevladin sektor u zajedničkom interesu. U okviru Foruma organizovana je i svečana večera, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom. Delegacija Foruma prisustvovala je otvaranju 4. Kina Eurazija Expo-a, prilikom kojeg je svečano otkriven spomenik, na kojem je između ostalih upisan i Kotor, kao jedan od gradova puta svile. Naredni Forum gradonačelnika gradova puta svile biće održan u Bursi - Turska.

Posjeta predstavnika grada Santa Barbare

Posjeta predstavnika grada Santa Barbare

8.9.14.

Danas je Opštinu Kotor posjetio predsatavnik gradske uprave pobratimskog grada Santa Barbare g-din Majkl Filips sa suprugom g-đom Lanom Marme Filips. Predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović upoznala je goste iz Santa Barbare sa funkcionisanjem lokalne samouprave, najvećim investicionim projektima grada Kotora, kao i izazovima sa kojima se uprava svakodnevno susreće u rukovođenju gradom i zaštiti njegove kulturne, istorijske i prirodne baštine. Gospođa Lana Marme Filips, koja je preduzetnica u oblasti modne industrije već 34 godine, predstavila je predsjednici Ćatović ideju za buduću saradnju. Naime, ona je spremna da pomogne građankama Kotora da uspostave lični biznis, poučena sopstvenim poslovnim iskustvom. Ovom prilikom, gospođa Marme-Filips donirala je ček u iznosu od 1000 američkih dolara Resursnom centru za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora "Dr Peruta Ivanović" Kotor.
Ova posjeta jedna je u nizu redovih kontakata, koji se održavaju u okviru programa saradnje pobratimskih gradova Santa Barbare i Kotora u oblasti sporta, kulture, preduzetništva i obrazovanja, od njegovog uspostavljanja 2009. godine.

Ministar vanjskih poslova Indije u posjeti Kotoru

Ministar vanjskih poslova Indije u posjeti Kotoru

3.9.14.

U okviru zvanične posjete Crnoj Gori Nj.E. gospodin Vijay Kumar Singh, državni ministar za vanjske poslove Indije, posjetio je danas Kotor i sastao se sa predsjednicom Opštine Marijom Ćatović.

Predsjednica Ćatović je upoznala članove delegacije sa aktivnostima koje Kotor ima na međunarodnom planu, posebno u okviru Foruma Puta svile. Ovom prilikom predložena je saradnje i povezivanje u oblasti visokog obrazovanja kao i muzičke kulture. Nakon obilaska UNESCO-vog grada i upoznavanja sa bogatim kulturnim sadržajima ministar je iskazao zainteresovanost za gostovanje umjetnika iz Indije u okviru međunarodnog festivala Kotor Art.

S obzirom na pomorsku tradiciju Kotora, njegovu vjekovnu povezanost morskim putem sa lukama svijeta, pa tako i sa Indijom, zaključeno je da je potrebno jačati saradnju dvije zemlje na brojnim poljima.

Njegova ekselencija gospodin Rajiva Misra, ambasador Indije za Crnu Goru, koji je u pratnji ministra obišao grad, predložio je da se Dani indijske kulture, sa akcentom na filmsku produkciju, organizuju tokom naredne godine u Kotoru.

Dan grada Subotice

Dan grada Subotice

2.9.14.

Povodom obilježavanja Dana grada Subotice 1. septembra, svečanoj sjednici su ispred Opštine Kotor prisustvovali Đorđije Vukčević, glavni administrator i Snežana Macić Stanaćev, savjetnica predsjednika Opštine. Subotica I Kotor su gradovi pobratimi, koji već duži niz godina ostvaruju blisku saradnju na brojnim poljima. Predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović je uputila posebnu čestitku gradonačelniku Subotice. Na svečanosti su, između ostalog, uručena priznanja počasnim građanima ovog grada, kao i posebne nagrade za građanski doprinos gradu Subotici.

Poklon paketići

Poklon paketići

1.9.14.

Opština Kotor je i ove godine obezbjedila poklon-pakete za učenike prvih razreda svih osnovnih škola sa područja opštine kako bi uljepšala jedan od najznačajnijih datuma u životu svakog djeteta.
Ove godine u prvi razred osnovne škole na području opštine Kotor upisano je 280 učenika, a uručeni su im poklon paketi izdavačke kuće „Nova škola”