Dobrodošli na zvanični web portal Opštine Kotor
Seminar “Rodno budžetiranje”

Seminar “Rodno budžetiranje”

28.10.14.

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor organizovao je u Hotelu SOA na Žabljaku, seminar posvećen predstavnicima lokalnih samouprava na temu ,,Rodno budžetiranje”. Seminar se održava 28. I 29.oktobra, a opštine koje su se odazvale pozivu su Nikšić, Bijelo Polje, Herceg Novi I Pljevlja. Predavač-trener na skupu je g-đa Slavica Striković.

Zajednički savjetodavni odbor Evropske unije i Crne Gore

Zajednički savjetodavni odbor Evropske unije i Crne Gore

28.10.14.

Dana 27. oktobra u Kotoru je održan četvrti Zajednički savjetodavni odbor Evropske unije i Crne Gore, u organizaciji Komiteta regiona i Zajednice Opština Crne Gore.

Predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović je na početku skupa pozdravila učesnike
„Želim Vam toplu dobrodošlicu u naš drevni grad koji je u svom bogatom istorijskom kontinuitetu, kulturom i tradicijom bio sastavni dio evropskih tokova. To je dio civilizacijskog trajanja, na koji smo s pravom ponosni. Danas, kada naša država bilježi napredak na putu evropskih i evro-atlantskih integracija, Kotor intenzivno uspostavlja i njeguje međunarodnu saradnju kao član brojnih međunarodnih organizacija, asocijacija, te pobratimskim vezama sa nizom gradova širom svijeta.
-Dame i gospodo, želim vam uspješan rad na sastanku koji treba da promoviše dijalog i saradnju između regionalnih i lokalnih vlasti Evropske unije i Crne Gore. Ovo je prilika da se crnogorske lokalne vlasti dobro pripreme za rad nakon budućeg prijema naše države u Evropsku uniju. Sa željama za uspješan rad i prijatan boravak u Kotoru, zahvaljujem vam na pažnji“- izjavila je Ćatović.
Zajednički savjetodavni odbor je svoj četvrti po redu sastanak, posvetio pitanjima reforme lokalne uprave, poljoprivredi, ruralnom razvoju i reformi usluga od opšteg javnog interesa .
Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović je na skupu istakao:
“Crna Gora je, siguran sam, u proteklom periodu dokazala da je u potpunosti posvećena ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena kao preduslova za pridruženje EU. Zajednica opština Crne Gore, kao i sve crnogorske opštine, opredijeljeni su da daju svoj maksimalan doprinos implementaciji evropskih standarda na lokalnom nivou, što nažalost nije prepoznato u poslednjem izvještaju Evropske komisije koji je naveo da nije bilo napretka u jačanju transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti na lokalnom nivou. Svjesni smo da nas čeka ogroman posao, ali, isto tako, znamo da smo dosta toga već uradili, što svakako treba biti prepoznato prilikom pripreme Izvještaja o napretku” – kazao je on.
Nakon toga su uslijedili govori predsjedavajućeg Gradskog savjeta Gdinje i kopredsjedavajućeg u ZSO Stanisława Szwabskia, direktorice u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Tamare Srzentić, šefa Sektora saradnje u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andrea Lysa i izvjestioca imenovanog za mišljenje Komiteta regiona na temu „Strategija proširenja i glavni izazovi u periodu 2014–2015“ Franza Schausbergera.
Sljedeći sastanak ZSO zakazan je za prvi semestar 2015. godine u Briselu.

Sjećanje na Jana Karskog

Sjećanje na Jana Karskog

27.10.14.

Danas je ispred kotorskog Starog grada, u parku kod fontane, postavljeno spomen obilježje I posađena maslina u u čast stogodišnjice rođenja poljskog humaniste Jana Karskog, čovjeka koji je pokušao da zaustavi holokaust. Organizatori događaja su Jevrejska Zajednica Crne Gore, Ambasada Poljske, Ambasada Izraela i Opština Kotor.

Predsjednica Opštine Kotor Maija Ćatović je ovom prilikom izjavila „Za mene lično, a sigurna sam i za moje sugrađane, veliko je zadovoljstvo i čast što će od danas u našem gradu postojati spomen - obilježje u znak sjećanja na Jana Karskog-istaknutog pripadnika Pokreta otpora, odlučnog u namjeri da svijetu otkrije istinu o nacističkim zločinima.
-Kotor će u skladu sa svojom kulturom i tradicijom, znati da cijeni vrijednost i značaj spomen-obilježja Janu Karskom, u ime istine za koju se on borio“- istakla je Ćatović.
Na svečanosti su govorili i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Afandari, ambasadorka Poljske Grazina Sikorska i ambasador Izraela Jozef Levi. Oni su podsjetili prisutne na humanost ovog velikog čovjeka, koji se borio protiv nacizma i prenosio svijetu informacije o brutalnim stradanjima. Ambasadorka Poljske Sikorska je između ostalog, istakla da je Parlamant ove zemlje 2014. proglasio Godinom Jana Karskog. Ambasador Izraela Jozef Levi je kazao da je Karski bio veliki heroj, dobar Poljak i iznad svega pravo ljudsko biće.
U Galeriji Solidarnosti je zatim otvorena izložba posvećena Janu Karskom.

Bugarska delegacija u posjeti Opštini Kotor

Bugarska delegacija u posjeti Opštini Kotor

23.10.14.

Predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović sa saradnicima, danas je primila bugarsku delegaciju. Delegaciju su činili gradonačelnici i predstavnici bugarskih opština, kao i članovi Fondacije ljudskih resursa i Nacionalne organizacije društvenih usluga Bugarske.
Predsjednica Ćatović je upoznala goste sa kulturno-istorijskim znamenjem grada Kotora, društvenim prilikama, ekonomsko-privrednim djelatnostima, izbornim sistemom i načinom upravljanja. Ćatović je predstavila prisutnima bogatu međunarodnu saradnju Opštine Kotor, kao i pobratimske veza sa gradovima širom svijeta, pa i sa bugarskim Nesebarom. Bilo je riječi i o budžetskoj stabilnosti Opštine Kotor, kao i o glavnim izvorima finansiranja. Jedna od tema na sastanku posvećena je i kulturno-umjetničkim dešavanjima, koje se tradicionalno održavaju tokom godine. G-đa Ćatović je posebno istakla značaj razvoja turizma, kao najznačajnije privredne grane, s obzirom da Kotor posjeti oko 600 hiljada turista godišnje, a u kotorsku luku uplovi približno 320 kruzera.
Potpredsjednik Opštine Branko Nedović je govorio o naporima lokalne uprave na uspostavljanju infrastrukturnih uslova za razvoj opštine, kao što je sistem otpadnih voda. Takođe je spomenuo multietnički i multikonfesioni sklad u Kotoru, koji je na zavidnom nivou.
Gosti su naročito bili zainteresovani za turistički potencijal grada, obrazovni sistem i socijalna pitanja. Oni su predstavili karakteristike svojih opština i izrazili spremnost za saradnju na brojnim poljima.

Zahvalnica Opštini Kotor

Zahvalnica Opštini Kotor

16.10.14.

Gradsko vijeće Grada Županja  - Hrvatska,  je donijelo Odluku o dodjeli zahvalnice  Opštini Kotor za pruženu pomoć, usled poplava kojim je grad bio pogođen.

Nastavak XIX sjednice Skupštine Opštine

Nastavak XIX sjednice Skupštine Opštine

15.10.14.

Nastavak XIX sjednice Skupštine Opštine Kotor će se održati 15. 10. 2014. godine (srijeda) sa početkom u 19,00 časova.

Jesenja sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

Jesenja sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

14.10.14.

U Strazburu se od 14. do 16. oktobra održava 27. sjednica Kongresa lokalnih I regionalnih vlasti Savjeta Evrope. Sjednici Kongresa prisustvuje članica Delegacije Crne Gore u Kongresu, g-dja Marija Ćatovic, predsjednica Opštine Kotor.

Na samom početku 27. sjednice izabran je novi predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope - Žan Klod Frekon, član francuske delegacije u Kongresu, koji će tu dužnost obavljati naredne dvije godine.

U okviru 27. sjednice, članovi Kongresa će razmatrati izvještaje o lokalnim izborima u Holandiji, Ukrajini i Gruziji. Na dnevnom redu je i nekoliko tematskih debata, kao što su debata o "dovoljnim izvorima prihoda" lokalnih vlasti, međuregionalnoj saradnji, ulozi medija u izgradnji participativne demokratije, promociji jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom, promociji različitosti kroz međukulturni dijalog i strategije komunikacije.

Seminar “Više nivoa upravlajnja”

Seminar “Više nivoa upravlajnja”

10.10.14.

U okviru ADRIGOV projekta koji se finansira iz IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje, a u saradnji sa SDA Bocconi Univerzitetom, održan je trening na temu “Više nivoa upravljanja” (“Multi-level Governance”) za službenike Opštine Kotor 9 i 10. oktobra.

Riječ je o drugom po redu seminaru namijenjenom zaposlenima , koji se organizuje u okviru ADRIGOV projekta. Prvi seminar se održao u Kotoru 9. i 10. juna na temu “Ljudska prava”, a četiri polaznika ovog seminara boraviće u Veneciji u novembru tekuće godine, gdje će učestvovati na završnoj konferenciji.

Nastavak XIX sjednice Skupštine Opštine Kotor

Nastavak XIX sjednice Skupštine Opštine Kotor

10.10.14.

Nastavak XIX sjednice Skupštine Opštine Kotor će se održati 14. 10. (utorak) 2014. godine sa početkom u 09,00 časova.

Izložba „Djelo za sjećanje“

Izložba „Djelo za sjećanje“

7.10.14.

U dvorani crkve Svetog Pavla 6.oktobra svečano je otvorena izložba „Djelo za sjećanje“ autora Janisa Kunelisa. Izložbu je pripremio kustos Ludoviko Pratesi, a organizatori su Narodni Univerzitet Trst u saradnji sa Ambasadom Italije u Podgorici, Zajednicom Italijana Crne Gore i Opština Kotor, uz finasijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Italije. Kunelis je italijanski umjetnik, grčkog porijeka, a jedan je od osnivača pokreta Arte Povera, značajnog umjetničkog pravca iz 70-ih godina 20.vijeka.

Izložbu je otvorio ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako, istakavši da sama postavka nosi važnu poruku za budućnost Mediterana kao regiona u EU i da promoviše ideju produbljivanja veza između Italije i Kotora.
Potpredsjednik Opštine Branko Nedović je u ime Opštine Kotor pozdravio prisutne:
„U predivnom ambijentu crkve Svetog Pavla imaćemo priliku da pogledamo izložbu svjetski poznatog umjetnika grčkog porijekla Janisa Kunelisa. Ova instalacija, prvi put postavljena na Bijenelu u Veneciji 1993, naglašava ideju putovanja morem kao elementa neophodnog za zajedništvo među narodima. Instalacija antičkih jedara koja su koristili mornari sa Mediterana, evocira ideju putovanja morem i spremnost za slogu svih nacionalnih zajednica, neraskidivo povezanih obalama Jadranskog mora“- rekao je Nedović.