Dobrodošli na zvanični web portal Opštine Kotor
Dan Opštine Kotor - svečana sjednica

Dan Opštine Kotor - svečana sjednica

22.11.14.

Povodom obilježavanja Dana Opštine Kotor održana je svečana sjednica Skupštine Opštine u sali Centra za kulturu „Nikola Đurković“.

Prisutnima se obratio prdsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević:
-„Vaše Ekselencije,Predstavnici vjerskih zajednica, Predstavnici prijateljskih gradova, gradonačelnici i predsjednici Skupština opština u Crnoj Gori, Predsjedniče Skupštine Opštine Kotor, Uvaženi odbornici, Dragi sugrađani, Dame i gospodo...
Zahvaljujem svima koji su prihvatili poziv da prisustvuju svečanoj sjednici povodom 21. novembra - Dana Opštine Kotor.
Na današnji dan, prije 70 godina, borci II Dalmatinske i I Bokeljske brigade oslobodili su ovo područje, doprinoseći tako opštem slomu fašizma.
U ovom danu vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti slave dva velika praznika Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.
Uz iskrene čestitke svim sugrađanima povodom Dana Opštine, čestitam i onima kojima danas slave jedan od dva pomenuta vjerska praznika.
Objedinjujući tri praznika, 21. novembar na pravi način simbolizuje viševjekovnu tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru. Taj sklad jedna je od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice. Istovremeno, to je i suštinska vrijednost ovoga grada i izuzetan potencijal njegove budućnosti u okvirima evropske Crne Gore.
Bogato civilizacijsko nasljeđe i jedinstvena ljepota prirodnog okruženja obavezuju nas da valorizujemo vrijednosti kojima raspolažemo i – čuvajući kulturni i istorijski identitet Kotora – gradimo kvalitetniji život za nove generacije.
Kao novoizabrani gradonačelnik Kotora, obraćam vam se prvi put. To je prilika da iskažem zadovoljstvo što su napori lokalne vlasti u prethodnom periodu dali konkretne rezultate. O značajnim investicijama u protekloj godini bićete informisani u filmu koji će biti prikazan tokom ove svečane sjednice.
Lično, raduje me što odgovornu dužnost predsjednika Opštine preuzimam u uslovima finansijske stabilnosti opštinskog budžeta, sa riješenim ključnim infrastrukturnim pitanjima, te sa izgledima da neki od važnih započetih projekata (kao što su žičara do tvrđave Sveti Ivan i dovršetak gradnje sportske dvorane) budu realizovani u narednom periodu. U pomenutim poslovima, kao i u nastojanju da unaprijedimo turističku privredu i valorizujemo bogato kulturno nasljeđe našeg drevnog grada, očekujem vašu podršku.
Tradicija Kotora obavezuje nas da nastavimo u pravcu vraćanja našem gradu pozicije koju on nesumnjivo zaslužuje, ne samo svojom bogatom istorijom, već i trenutnom pozicijom grada pod patronatom UNESCO-a, značajnog kulturnog i turističkog centra.
Sa posebnim uvažavanjem pozdravljam odluku Žirija da se nagrada „21. novembar“ posthumno dodijeli prof. dr Mariji Radulović za izuzetan doprinos u naučnom i društvenom radu. Siguran sam da je porodca prof. Radulović ponosna na ovo zaista zasluženo priznanje.Dame i gospodo, hvala na pažnji i sretan vam praznik!“- rekao je predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević.
Sve prisutne, goste i građane Kotora pozdravio je i predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica.
Kulturno-umjetnički dio programa upriličili su učenici muzičke škole „Vida Matijan“, koji su pjesmom „Bokeljska noć“ zatvorili svečanu sjednicu povodom 21. novembra.

 

Dan Opštine  Kotor – prijem Gradske muzike i Bokeljske mornarice

Dan Opštine Kotor – prijem Gradske muzike i Bokeljske mornarice

21.11.14.

Opština Kotor danas proslavlja 70 godina od oslobođenja grada - 21. novembar Dan Opštine Kotor. Tim povodom predsjednik Opštine dr Aleksandar Stjepčević primio je članove Gradske muzike i Bokeljske mornarice

Dr Stjepčević je iskazao zadovoljstvo zbog posjete predstavnika Gradske muzike, čestitajući im Dan Opštine podsjetio je na značaj očuvanja tradicije I kulture u našem gradu.
Predstavnicima Bokeljske mornarice Stjepčević se zahvalio na posjeti, rekavši da mu je privilegija da ugosti jednu od najstarijih organizacija ove vrste na našim prostorima, ali i šire. ”Moja vrata su uvijek otvorena za Vaše zahtjeve, a kotorska administracija će se truditi, koliko je to u našoj moći, da Vam pomogne kako bi ste i dalje trajali”- izjavio je predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević.

Prijem učenika i studenata povodom Dana Opštine Kotor

Prijem učenika i studenata povodom Dana Opštine Kotor

20.11.14.

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević danas je primio učenike i studente, povodom obilježavanja 21. novembra Dana Opštine Kotor. Ovom prilikom dr Stjepčević im je poželio dobrodošlicu i istakao da su oni budućnost našeg grada.

Marta Korom, učenica petog razreda OŠ „Ivo Visin“, izrecitovala je pjesmu posvećenu gradu Kotoru, a autorsku pjesmu kazivala je i i učenica OŠ “Narodni heroj Savo Ilić“ Isidora Nikolić, dok je Ivan Radović, učenik muzičke škole „Vida Matjan“ izveo numeru na saksofonu.
Učenicima i studentima sa teritorije opštine Kotor uručeni su prigodni pokloni.
Prijemu su prisustvovali učenici i studenti: Milica Kašćelan, Isidora Nikolić, Dejana Parović, Teodora Teodosijević, Marta Korom, Mašan Pravilović, Jelena Nikčević, Stojanka Ilić, Antonela Peruđini, Vasilije Čolan, Jovana Miljenović, Ivan Radović, Misita Barbara, Šemsa Musić, Ksenija Ivanović, Matija Rašković, Vanja Matković, Vilma Petković.

 

Čestitka predsjednika Opštine dr Aleksandra Stjepčevića građanima, povodom Dana Opštine 21. novembra

Čestitka predsjednika Opštine dr Aleksandra Stjepčevića građanima, povodom Dana Opštine 21. novembra

20.11.14.

Poštovani sugrađani,

Najsrdačnije vam čestitam Dan Opštine Kotor 21. novembar.
Takođe, iskrene čestitke upućujem svima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, sa željama da ovaj dan u kojem zajedno slavimo tri praznika provedete u dobrom raspoloženju i prijatnoj atmosferi.

U prazničnom raspoloženju, ponosni na bogatu tradiciju, kulturno-istorijske vrijednosti našeg drevnog grada i njegovu ljepotu pravog mediteranskog bisera, moramo biti svjesni da ima još mnogo toga što možemo i moramo pružiti Kotoru. Svojim radom i zalaganjem trudiću se, i vjerujem u tome imati vašu nesebičnu podršku, da u skladu sa mogućnostima Opštine doprinesem poboljšanju kvaliteta života u svim značajnim segmentima, kako bi naš Kotor sačuvao i unaprijedio svoju poziciju, iskoristio bogate resurse kojima raspolaže i razvijao se, gradeći budućnost za nas i nove generacije. Vjerujem da ćemo na putu ka tom cilju svi zajedno raditi, ostvarujući dobar kontakt i saradnju lokalne uprave i građana.

Dragi moji Kotorani,
sa željama za dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, sretan vam Dan Opštine 21. novembar!

Iskreno i s poštovanjem,

PREDSJEDNIK
Dr Aleksandar Stjepčević

Čestitka za Dan Opštine

Čestitka za Dan Opštine

20.11.14.

Poštovani sugrađani,

Povodom 21. Novembra – Dana Opštine i 70 godina od oslobađanja Grada i Opštine upućujem Vam najsrdačnije čestitke.
Takođe, i svim našim sugrađanima koji slave, iskreno čestitam Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.
Ovaj dan, u kojem Kotor obilježava tri praznika, simbolizuje tradiciju zajedničkog života, međusobne tolerancije i dobrih međukonfesionalnih odnosa, po kojoj je Kotor prepoznatljiv.
U duhu poštovanja i razumijevanja, kao što smo od naših starih naučili, danas slavimo i radujemo se zajedno.
Sa željom i u nadi da ćemo ubuduće svi zajedno uspješno raditi na poboljšanju kvaliteta života, još jednom Vam svima čestitam praznike.

Predsjednik,
Nikola Bukilica

 

Prijem  vjerskih velikodostojnika

Prijem vjerskih velikodostojnika

19.11.14.

Danas su  predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević i predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica  primili vjerske velikodostojnike uoči Dana Opštine Kotor. Ovaj prijem se tradicionalno održava kao dobar primjer saradnje lokalne samouprave i različitih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine dr Stjepčević je podsjetio prisutne na  multietnički I multikonfesioni sklad, koji je uobičajen u našoj sredini  i zahvalio se na posjeti vjerskim velikodostojnicima Predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica je čestitao prisutnima predstojeći Dan Opštine, kao i dva hrišćanska praznika, koji se slave u istom danu Aranđelovdan I Gospu od zdravlja.

U ime  vjerskih zajednica, prijemu su prisustvovali biskup kotorski  monsinjor  Ilija Janjić  i župnik kotorske biskupije Don Ivo Ćorić, namjesnik bokokotorski CPC protojerej Ivan Pajević i  predsjednik Odbora Islamske Zajednice za Boku Kotorsku i Budvu Rizo Isljamović . Oni su čestitali imenovanje novom Predsjedniku, kao I praznik Dan Opštine.

Kotorski biskup monsinjor Janjić je poručio da je potrebno sačuvati kulturne ljepote našeg grada, ali više od svega unapređivati I podržavati ljepotu duše, života i zajedničkog suživota.

Dr Aleksandar Saša Stjepčević – predsjednik Opštine Kotor

Dr Aleksandar Saša Stjepčević – predsjednik Opštine Kotor

18.11.14.

Odbornici Skupštine Opštine Kotor su na dvadeset prvoj sjednici, održanoj 17. novembra 2014.god, većinom glasova za novog predsjednika Opštine Kotor izabrali dr Aleksandra Sašu Stjepčevića, ljekara i humanistu, dugogodišnjeg direktora Doma zdravlja. Rođen je 1964 godine u Kotoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem je specijalizirao oblast opšte medicine. Član je Opštinskog Odbora DPS-a Kotora od 27.10.2011.godine, a od novembra iste godine je I član Izvršnog odbora DPS-a Kotor. Od novembra 2012. bio je odbornik u lokalnom parlamentu.

Dr Aleksandar Saša Stjepčević je na svečanoj sjednici pročitao izjavu. „Dame i gospodo, svečano se obavezujem da ću dužnost predsjednika Opštine obavljati u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom Opštine" – rekao je dr Stjepčević.

Predsjednica Ćatović kumovala novom brodu

Predsjednica Ćatović kumovala novom brodu

13.11.14.

Na poziv vlasnika kompanije „Dabinović“ Steva Dabinovića, predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović (rođena Dabinović) krstila je novi brod 10. novembra u luci južnokorejskog grada Pusana. Brod nosi naziv „Kotor“, tipa bulk carrier, nosivosti 32.000 tona, a izgrađen je u južnokorejskoj luci „Korea Yanase Tongyeong Shipbuilding“. Novi brod je 53. po redu koji će zaploviti u floti „Dabinović“, od njenog osnivanja 1956. godine, a prva je novogradnja u istoriji kompanije.
„Dabinović“ trenutno rasposlaže brodoviama „Dobrota“, „Boka“, „Ljuta“, „Kumbor“ i „Kotor“, na kojima je tradicionalno zapošljen veliki broj pomoraca iz Boke Kotorske. Predsjednica Ćatović je počastvovana prisustvom ceremoniji svečane primopredaje novoizgrađenog broda, koji nosi naziv našeg grada.

Šahisti na prijemu kod Predsjednika SO Kotor

Šahisti na prijemu kod Predsjednika SO Kotor

11.11.14.

Predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica primio je članove šahovskog kluba »Kotor« i čestitao im na velikom uspjehu, plasmanu u Premijer ligu Crne Gore. Prijemu su prisustvovali predsjednik i sekretar kluba Veselin Salamadija i Antun Vih, kao i legenda kotorskog i crnogorskog šaha majstor Momčilo Ćetković.
Šahisti su zahvalili predsjedniku Bukilici na ukazanoj pažnji i istakli želju da sljedeće godine izbore opstanak u elitnom društvu. Podsjetili su da im to nije uspjelo u Premijer ligi 2012. godine, kada nijesu imali dovoljno sredstava i uslova za kvalitetne pripreme. Posebno su istakli nemogućnost adaptacije klupskih prostorija, što blokira stručni rad svih selekcija, a posebno edukaciju najmlađih šahista.