Dobrodošli na zvanični web portal Opštine Kotor

Kotorske manifestacije

 Manifestacije internacionalnog karaktera:

Tradicionalni zimski karneval

Tradicionalni zimski karneval je jedinstvena animaciona manifestacija koja se u Kotoru održava svake godine u februaru. Predstavlja bogatsvo duha i umijeća kako karnevalista ovog kraja, tako i gostiju iz zemlje i inostranstva. U mnoštvu karnevalskih grupa i maski iz Kotora, Crne Gore,  brojni posjetioci mogu uživati u koloritu originalnih kostima, ritmu i mediteranskom duhu domicilnog stanovništva. Na karnevalu učestvuju sve starosne i socioprofesionalne kategorije grupisane prema svojim interesovanjima, kulturnim i stvaralačkim potrebama i mogućnostima.

Svaka grupa učestvuje potpuno samostalno u stvaranju jednog segmenta programa čija je okosnica najčešće određena tema. Cilj je stvaranje kohezije na nivou grada, osjećanje kolektivnog identiteta kroz istraživanje prošlosti  i ostvarenih kulturnih vrijednosti, te animiranje ljudi za drugačije artikulisanje društva i prilika u društvu. Organizator manifestacije je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizator Turistička organizacija Kotora, a pokrovitelj Opština Kotor.

Kulturno-umjetnička manifestacija KOTOR ART je u prethodnih pet godine dobila status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, kako se navodi u Nacionalnom programu razvoja kulture 2011-2015. Svojom programskom profilacijom, dugom tradicijom i dobrim produkcionim i organizacionim uslovima, KOTOR ART se utemeljio na crnogorskoj kulturnoj sceni. Zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu, ostvaruje se značajna međunarodna saradnja koja svakako doprinosi vrednovanju i prikazivanju umjetničkih ostvarenja te podsticanju i razvoju stvaralaštva, što je i osnovni cilj.

Na osnovu Sporazuma o organizovanju Međunarodnog festivala Kotor Art broj 01-3160 od 29. 12. 2008. godine i Aneksa sporazuma broj 01-1601 od 08. 05. 2009. godine, manifestacije: Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike uvrštene su u manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore pod nazivom „Međunarodni festival Kotor Art“, što je i ozvaničeno potpisivanjem pomenutog sporazuma između resornog ministarstva, Opštine Kotor i nosilaca organizacije dosadašnjih manifestacija. Sporazumom je uređen status, organizacija i način finansiranja festivala.

Kotorski festival pozorišta za djecu

Kotorski festival pozorišta za djecu se odigrava pune 22 godine po ustaljenom organizacionom modelu i predstavlja značajan oblik difuzije pozorišne kulture, budući da se stvaralaštvo u ovoj oblasti vrednuje kako samom selekcijom, tako i nagradama, čime se ostvaruju umjetnički dometi u određenom vremenu. Festival je nesumnjivo uticao na kvalitet i kvanititet pozorišnog stvaranja za djecu u Crnoj Gori i regionu, obrazovao i umjetnošću oplemenio generacije mladih Kotorana i vremenom postao renomirana manifestacija od opšteg interesa. Posvećen je djeci, ljubavi prema njima i njihovim potrebama. Sva ta osjećanja ispoljavaju dječji pisci, pjesnici, reditelji predstava i drugi koji svojim djelima veličaju dijete. Ovogodišnji festival će se održati od 1. do 10. jula, a direkcija Festivala je izabrala temu Djeca - svijet budućnosti kao prioritetnu za formiranje programa u 2014. godini. Ova tema će u fokus staviti razvoj svijesti o značaju djece u društvu i pružanje konkretnih mogućnosti da oni već sada budu, ne samo putokaz, već i nosioci suštinskih i kvalitetnih promjena.

Izdvajaju se sljedeći programi:

- Kinez

U saradnji i koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica, ASSITEJ Crna Gora i Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, planirana je zajednička produkcija predstave „Kinez“ Maje Todorović, mlade dramske spisateljice iz Boke. Predstava je namijenjena djeci tinejdžerskog uzrasta i mladima, a bavi se savremenim temama raspada porodice i ksenofobije, na djeci prijemčiv način.

- Dječja skupština

Formiranje Skupštine grada Kotora sastavljene od djece i mladih, koja bi imala stalna zasijedanja i svoje ingerencije. Planiran je i izbor Dječjeg gradonačelnika, te javnih funkcionera i direktora opštinskih i republičkih institucija iz redova djece i mladih koji bi u dječjoj nedjelji (npr. jednom u tri mjeseca) obavljali te funkcije. Oni bi trebalo da donesu „svoje zakone“, vizije i strategije razvoja grada.

- „Kako rastu veliki ljudi“ - organizacija simpozijuma koji bi se bavio temom djece i mladih sa posebnim mogućnostima, odnosno darovitom djecom i stvaranjem uslova za njihov puni razvoj. Ujedno, ovo je nastavak teme koja je započeta prošle godine i koja je izrodila i istoimenu predstavu „Njegoš za djecu - kako rastu veliki ljudi“ koja bi bila ponovo izvedena. Začetak je projekta „Njegoš inkubator“ namijenjenog pomoći darovitoj djeci u Crnoj Gori.

- Umjetničke instalacije „Kotor - grad budućnosti“ - čitav tim saradnika (likovnih umjetnika iz Kotorai studenata) će osmisliti i postaviti deset velikih instalacija u gradu. 

PRIJEDLOG GLAVNOG PROGRAMA

- David Zuzola Teatar, ČILE - PRLJAVA KRILA
- Konrad Frederik, London, ENGLESKA - GOSPODIN ŠUT
- Lutkarsko pozorište „Teremok“, Volgograd, RUSIJA - KARMEN
- La terra nuova, ITALIJA - KARMEN CIRKUS
- Pep Bou, Barselona, ŠPANIJA - BOMBOLA
- Poltavski akademski lutkarski teatar, UKRAJINA - TIGRIĆ PETRIĆ
- Lutkarski teatar Stara Zagora, BUGARSKA - ČAROBNJAK IZ OZA
- Pozorište lutaka Ljubljana, SLOVENIJA - BREMENSKI MUZIKANTI
- Lutkarsko pozorište Osjek, HRVATSKA - MAČKE
- Pozorište Boško Buha, SRBIJA - SNEŽANA I SEDAM PATULJAKA
- Pozorištance Puž, SRBIJA - USPAVANA LJEPOTICA
- Pozorište lutaka Niš, SRBIJA - SLIKE S IZLOŽBE
- Dječje pozorište Banja Luka, BiH - VUK I SEDAM JARIĆA
- Gradsko pozorište Podgorica, CRNA GORA - RUŽNO PAČE

 

Don Brankovi dani muzike

Za ljubitelje lijepog zvuka, klasične i duhovne, kamerne te instrumentalne muzike, jedna od najinteresantnijih  muzičkih svečanosti su Don Brankovi dani muzike. Tu manifestaciju obilježavaju koncerti koji se uglavnom održavaju u kotorskim crkvama i koncertnim dvoranama.

Poklonici kulture su u mogućnosti da i ove godine u periodu od 13. jula do 11. avgusta odslušaju mnoge koncerte velikih svjetskih muzičkih stvaralaca.

Internacionalna smotra mode

Internaconalna smotra mode je manifestacija međunarodnog značaja i predstavlja oblik vizuelne umjetnosti, ali i oblik oglašavanja savremenog svijeta. Opština Kotor, kao suorganizator učestvuje u manjem ali finalnom segmentu gdje, pored obezbjeđivanja finansijskih sredstava, realizuje i niz organizacionih poslova. Festival mode traje dva dana i okuplja značajna imena iz svijeta mode.

Međunarodni festival klapa Perast

Međunarodni festival klapa je muzička svečanost koja se ove godine održava 13. put u organizaciji istoimene NVO. Klapsko pjevanje je posebna vrsta muzičkog izražavanja, odnosno pjevanja, karakteristična za prostor Južnog Jadrana, odnosno zastupljena u Dalmaciji i Boki Kotorskoj. Njeguje specifičan melos ovog dijela Mediterana kroz tradicionalno izvođenje vokalnih grupa. Održava se u izuzetno živopisnom baroknom Perastu.

Povodom uspješnosti Festivala, može se konstatovati da je došlo do unapređenja kako u pogledu kvaliteta klapske pjesme, tako i u organizacionom smislu.  Mišljenja smo da ovaj festival ne bi trebalo da ima takmičarski karakter, već da bude revijalnog tipa, iz razloga što je kvalitet klapskog pjevanja predstavnika iz Dalmacije nepotrebno upoređivati sa istim sa područja Boke.

Bokeljska noć

Bokeljska noć je manifestacija nastala prije tri vijeka, a po njoj je naš grad postao prepoznatljiv i van granica Crne Gore po svojoj kreativnosti i duhu žitelja Kotora. To je jedna vrsta   maskenbala maštovito dekorisanih barki u dijelu zaliva ispred Starog grada, praćen različitim   svjetlosnim efektima. Uporedo sa ukrašenim barkama, koje se jedna sa drugom lagano kreću, na   kotorskim trgovima traje zabava uz pjesmu, igru i veselu atmosferu do ranih jutarnjih sati. Organizator Bokeljske noći je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizator Turistička organizacija Kotora, a pokrovitelj Opština Kotor.

Moffem (Montenegro Filmski Festival Mediterana)

Prvim mini-festivalskim izdanjem 2012. godine MOFFEM se uspio pozicionirati na međunarodnoj mapi svjetskih festivala, postavljajući visoke standarde u pogledu svog programskog sadržaja i pratećih segmenata. Dugoročna misija Festivala sadrži viziju da se u Kotoru formira važan filmski centar na Mediteranu, koji će dati višeslojni doprinos državi Crnoj Gori, ali i širem regionu. MOFFEM je posvećen regeneraciji i revitalizaciji nacionalne filmske kulture, a festivalski koncept ilustruje posebnu inovativnost i originalnost u fokusu na bogatu filmsku produkciju Sredozemlja. Filmska umjetnost svojom neposrednošću nudi mogućnost drugačije spoznaje gledanja na svijet, razvijanje svijesti o drugim kulturnim, duhovnim i vjerskim vrijednostima, a MOFFEM namjerava upravo da afirmiše demistifikaciju nacionalnih i drugih granica promovišući kulturnu saradnju i razumijevanje među državama i etnosima regiona.

 

Lokalne manifestacije:

Fešta Kamelija

Fešta Kamelija je tradicionalna manifestacija koja obuhvata izložbe aranžmana od cvijeta kamelije, likovne izložbe i radionice u prirodi, kulturno-zabavni program i tradicionalni bal sa izborom Dame kamelije. Ove godine, termin održavanja manifestacije je od 21. marta do 27. aprila, u Stolivu.

Gađanje kokota

Gađanje kokota je manifestacija koja obilježava pobjedu Peraštana nad Turcima 1654. godine. Slavi  se Peraška Gospa, svira Gradska muzika, igra kolo Bokeljske mornarice ispred crkve sv. Nikole i  održava se misa sa procesijom Gospine slike. Nakon toga slijedi gađanje kokota što simbolizuje dan odbijanja turske pomorske flote na Verigama od strane Peraštana 1654. god. Onaj koji pogodi   kokota dobija šugaman (peškir), na kojem je obilježena godina bitke i gađanja i čašćava se vinom.

Tradicionalne manifestacije i fešte u organizaciji mjesne zajednice Bigova, Risan, Morinj

Fašinada

Fašinada je petovjekovna tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine 22. jula, na dan kada je, prema predanju, nađena slika Bogorodice sa malim Hristom na hridi ispred Perasta (1452. godine). Svečanost podrazumijeva ritualnu procesiju koju čine okićeni čamci i barke, koja se tradicionalno kreće oko ostrva Gospa od Škrpjela u Perastu. Tokom Fašinade tradicionalno se nasipa kamenje koje barke iz zaliva dovoze do ostrva i zatim ga izbacuju oko obale. U svečanosti koju prate narodne pjesme učestvuju samo muškarci. Prema starom običaju, na  ostrvu se potom, u večernjim satima, priprema riblja večera.

Kostanjada

Kostanjada je fešta u slavu kestenova koji rastu u šumi na obroncima brda Vrmac iznad Stoliva. To je manifestacija koja doprinosi boljoj  turističkoj ponudi Stoliva.

Prčanjski karneval

Tradicionalni Zimski karneval koji se organizuje u malom primorskom mjestu nadomak Kotora, uz mnoštvo karnevalskih grupa i bogat kulturno-zabavni program.

Ljetnji karneval

Internacionalni ljetnji karneval,održava se u avgustu (ove godine: 30. jul - 2. avgust) na otvorenim prostorima gradske rive i Starog grada, uz učešće karnevalskih grupa iz Kotora, Crne Gore i inostranstva. Slično zimskom karnevalu, i ljetnji karneval je namijenjen zabavi i slavlju na ulicama i trgovima. Kotorski karneval je dobio prestižnu turističku nagradu WBA za najbolju manifestaciju u 2005. godini u Crnoj Gori, kao i nagradu „21. novembar“ grada Kotora.

Searock festival

Rok kultura, i kao muzički pravac i kao sistem vrijednosti i uvjerenja, jedna je od najznačajnijih spona, veza među ljudima. Univerzalni jezik pop rok muzike, koji već više od pola vijeka povezuje ljude različitih prostora, generacija, vjera i nacija, snažan je idejni pokretač današnjice. Ovogodišnji dvodnevni festival alternativnog roka planiran je 25. i 26. jula, organizovanjem koncerata: Woven Hand (USA), Kenneth Stringfellow (USA), Black Lips (USA), Rebel Star (Srbija), Stray Dogg (Srbija), Solid Ground (Crna Gora). 

Pro Kotor Art Requiem u 2014. godini planira pripremu i finaliziranje projekta Tempora Catharinorum Spiritus Musicus CLAUSILIA CATHARENSIS i nastavak koncertnih aktivnosti kvarteta „Con Fusion“:

- maj - avgust: jazz&fusion koncerti u izvedbi kvarteta „Con Fusion“ (Ivan Marović - klavir, Dragan Ivanović - bas, Blažo Tatar - bubnjevi i Božidar Bobo Nikolić - gitara);

- avgust - septembar: multimedijalni hepening sa promocijom CD-a Tempora Catharinorum Spiritus Musicus CLAUSILIA CATHARENSIS. Projekat je zamišljen kao fuzija raznorodnih oblika izražavanja: muzika, slika i video projekcija. Ideja je da se muzičko nasljeđe našeg podneblja prikaže kroz savremene standarde muzičkog i vizuelnog izražavanja.