Dobrodošli na zvanični web portal Opštine Kotor

Opštini Kotor 240.000 € za IPA INTERREG projekat 'Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost-umrežavanje u jadranskom regionu'

6.2.17.

Opština Kotor je kao vodeći partner u okviru prvog poziva za projekte IPA trilateralnog programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore (Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020.) aplicirala projektom 'Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost-umrežavanje u jadranskom regionu-BACAR (Better Access to Growth: Clusters and Competitiveness – Networking on Adriatic Region) sa okvirnim projektnim budzetom od 1.150.000 EUR za sve partnere. Cilj projekta je obezbeđivanje podrške razvoju preduzetnistva kroz jačanje institucionalne infrastrukture, podsticanje udruživanja malih i srednjih preduzeća kroz klastere i promocija preduzeca kroz razvoj elektronskog poslovanja. Projekat je ušao u grupu od najboljih 5 projekata koji će biti odobreni za finansiranje u okviru prioriteta 4: "Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području" – koji doprinosi rješavanju glavnih izazova u oblasti  jačanja saradnje između poslovnih subjekata i istraživačkih organizacija i njihove klasterizacije u pravcu razvoja novih proizvoda i usluga u programskom području tri zemlje.

Sa crnogorske strane partner Opštini Kotor je Privredna komora Crne Gore a budžet za Opštinu Kotor je oko 240.000EUR. Imajući u vidu da je specifični cilj ovog programskog prioriteta jačanje institucionalne infrastrukture i usluga kako se bi se povećala konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja u programskom području, dio tih sredstava u iznosu od oko 40.000 EUR će biti namijenjen razvoju i opremanju Biznis investicionog i informacionog centra Kotor, kao jednog od tri regonalna biznis centra.
U sve tri zemlje (na pilot teritorijama: Kotor-Boka Kotorska, Mostarski okrug i Trebinje, Splitsko-Dalmatinska županija) će se raditi na uspostavljanju i/ili jačanju po tri klastera. Klasteri su kreativna idustrija, turizam i agro-ruralna mala proizvodnja i prerada (voće, povrće, ljekovito bilje).
Opština Kotor će, kao vodeći partner na projektu, voditi računa o tome da se sve aktivnosti metodološki na isti način sprovode i da se pozitivna iskustva ili pitanja relevantna sa sve zemlje iskomuniciraju među prekograničnim partnerima.
Pomenuti projekat je jedini projekat odobren za finansiranje u okviru prvog poziva za projekte trilateralnog IPA programa prekogranične saradnje CRO-BIH-MNE u kojem se crnogorski korisnik pojavljuje u ulozi vodećeg partnera.
Takođe, potrebno je naglasiti i uspešnost projekta 'SUMPORT-ODRŽIVA MOBILNOST U LUČKIM GRADOVIMA MED PODRUČJA' Mediteranskog programa transnacionalne saradnje koji je nedavno odobren za finansiranje, a u kojem Opština Kotor participira u svojstvu partnera sa budzetom od 189,000 EUR. Kroz ova dva pomenuta projekta u okviru finansijske perspektive IPA II (2014-2020) Opština Kotor do februara 2017 uspjela je privući oko 430,000.00 EUR, dok se rezultati evaluacije ostalih projekata očekuju.

KANCELARIJA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU